Kentsel dönüşümü bekleyen tehlike: Satış sonrası hizmetleri

Şehirlerimizi baştan şekillendiren kentsel dönüşümü uygulayan firmalar, ya sektöre yeni giren oyuncular, ya da daha küçük ölçekli yap-satçılardır…

Samim HATİPOĞLU Kronos Gayrimenkul Kurucu Ortağı
Samim HATİPOĞLU Kronos Gayrimenkul Kurucu Ortağı

Kentsel dönüşüm ada bazında imara açıldığından en küçük proje 300-400 konut, orta ölçekliler ise 1000 konut civarındadır. Şu anda reklam ve pazarlamaya yoğunlaşmış olan bu firmalar çok daha ciddi koordinasyon gerektiren satış sonrası konusunda bugünden hazırlanmaları gerektiğinin ne yazık ki farkında bile değildir.

Kentsel dönüşüm konusunda ciddi girişimleri olan bir firmanın inşa ettiği bir tatil evine geçtiğimiz hafta ailecek taşındık. Danışman kullanma ve profesyönelleşme konusunda ciddi girişimleri olan bu firmanın yaptığı evler, kullanılan malzeme kalitesi olarakta gayet etkileyici idi. Hatta firmanın başındaki kişi satış sonrası hizmetleri için yeni bir organizasyona gittiklerini söylediğinde sektörel vizyon olarakta gayet hoşuma gitti.

Son 15 günden beri yaşananları ise anlatmam bu yazının kapsamının dışındadır, fakat bu vizyon ile uygulamanın tutmadığını söylemesem hem sizlere hemde kendime haksızlık yapmış olurum. Satış sonrası ile ilgilenen arkadaşlar gayet iyi niyetle yardımcı olmaya çalışsalar da ne sistem, ne insan kaynağı ne de bilgi olarak yetersiz kaldıklarını gördüm. 100 evden oluşan bu sitede yaşananları 10 ile çarpıp 1000 konut yaptığımız zaman ortaya çıkacak olan tabloyu düşünmek bile istemiyorum.

Buradaki birinci faktör, inşaat yapılırken taşeron yönetimi ve bilgili insan kaynağının proje içerisinde tutulmamasıdır. Böyle bir bilinç olmadan yapılan projede daha sonradan iyi niyetle gelen bir ekibin muhaffak olması neredeyse imkansızdır. Organizasyon olarak küçük ölçekli projelere alışık ve kalfa yöntemine alışmış olan zihniyet, kalfa paydos yaptığı zaman çökmektedir.

Panjurlarda kullanılan motorun cinsinden, mekanik tesisatın işleyiş şekline kadar birçok konunun daha proje aşamasında, nasıl işleyeceği ve bakımının yapılacağı, aksaklık olursa nasıl müdahale olacağı düşünülmeli ve dökümante edilmelidir.

Bir konutun nasıl teslim edileceği, eksiklerin nasıl giderileceği, şantiye temizliği için nasıl araç ve gereç gerektiği, su ve elektrik bağlantılarını kimin ve nasıl yapacağının netleşmesini, call center gibi uygulamalar ile eve ustanın ne zaman gireceğinin yönetilmesine kadar konunun bir çok farklı katmanı bulunmaktadır. Güvenilen ve iyi niyetli bir arkadaşın bunları tek başına yapması mümkün değildir. Kimseden ağırlığının beş kat fazlasını kaldırmasını bekleyemeyiz.

Son 5 yılda hemen hemen tüm benzer inşaat sektörüne yeni girmiş veya küçük ölçekli yapsattan gelen yapılarda gördüğüm bu problemin anlık fikirlerle çözülemeyeceği aşikardır. Çok iyi planlama ve iş bölümü gerektiren bu konu için öncelikle yönetim katmanları olan kurumsal yapılar gerekmektedir. Kurumsallaşma olmayan firmalara baktığınız zaman entreprenör kişilikli bir patron, yanında avukatını ve muhasebecisini görürsünüz. Patron satışı yapar, sıkıştığında ise danışmanı yakın çevresindeki bu kişilerdir. Yüz kişinin üzerindeki yapılarda insan kaynağı departmanının olması şartdır. Tecrübeli danışmanların bilgilerini içi su ile dolu bir göl gibi gören patron, o bilgileri aldığı zaman yeterli olduğunu düşünür. Halbuki danışmanın bilgisinin bir akarsu gibi olduğunu, duruma göre bilginin yenilenmesi gerektiği şirketinin büyümesini sürdürülebilir yapmak isteyen her patronun anlaması gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm projelerinden ev alan tüketicilerin satın alma kararını vermeden önce firmaların bu konudaki deneyimleri tartmalarını, özellikle satış sonrası ile ilgili süreçleri nasıl yöneteceklerini firmalara sormalarını, internetdeki forumlardan tüketici yorumlarını okumalarını tavsiye ediyoruz.

Tüketici yasası her ne kadar tüketiciyi korusa da teslim tutanağı bile düzenlemeyen bir geliştirici ile mahkemede nasıl başa çıkılır, iyi düşünmeniz gerekir…

SAMİM HATİPOĞLU’NUN ÖNCEKİ YAZISI İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

Eng. Samim Hatipoğlu, M.S.
Founding Partner / Kurucu Ortak
E-Mail: [email protected]
Web: www.krnsgayrimenkul.com
Facebook: facebook.com/samimhatipoglu.kronosgayrimenkul
Twitter: twitter.com/HatipogluSamim
Linkedin: tr.linkedin.com/pub/dir/Samim/Hatipoglu