Konut kredisi hesaplama tablosu! Şenol Babuşçu hazırladı!
Konut kredisi hesaplama tablosu, 'Bankacıların Hocası' Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından hazırlandı. İşte ilk veya ikinci el konut alacakların bankada karşılaşacağı kredi oran ve tutarları ile "Size kredi yok" cevabını alma ihtimalleri...
Konut kredisi hesaplama tablosu, ünlü ekonomist, daha önce iki kamu bankasında yönetim kurulu üyeliği de yapmış Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından hazırlandı. Peki ev almak isteyenler, alacakları konutun değerine göre yüzde kaça kadar kredi alabilecekler? Kimler, bankaya gittiğine, “Size konut kredisi yok” cevabı ile karşılaşacak? İşte Babuşçu tarafından BDDK verileriyle hazırlanan o rehber tablo…
Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Kredi çekemeyebilirsiniz!
Hiç evi olmayıp da ilk kez ev sahibi olmak isteyenler ile bir veya daha fazla konutu olup da yeniden konut almak isteyenlerin; ilk el ya da ikinci el konut için kullanabileceği banka kredisi oran ve tutarları belli oldu.
‘Bankacıların Hocası’, Başkent Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, banka kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken kredi kullanım tablosunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri ile hazırladı ve resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaştı.
Peki kimler banka kredisiyle ev sahibi olabilecekler? Hangi koşullarda bankadan “Size konut kredisi yok?” cevabını alacakları? İşte ilk defa ev alacaklar ve ikinci veya diğer evlerini alacaklar için konut fiyatına göre bankadan çekebilecekleri konut kredisi azami oran ve kredi tutarları…
İlk ev için ne kadar kredi çekilebilir?
İlk kez ev sahibi olacaklar; 1’inci el (0) konut almak isterse:
Konutun değeri 5 milyon TL’den az ise en fazla konut bedelinin yüzde 80‘ine tekabül eden 4 milyon TL tutarında kredi çekebilecekler.
Konutun değeri 5-10 milyon TL arasında ise kullanabilecekleri kredi oranı azami yüzde 70 olacak. 5-10 milyon TL’lik ilk el konut için bankadan 3.5 milyon TL-7 milyon TL arasında kredi çekebilecekler.
Alınacak ilk konutun değeri 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasında ise en fazla 6 milyon ile 12 milyon TL arasında kredi kullanımı söz konusu olabilecek.
İlk evini alacak, hiç konutu olmayan vatandaş, 20 milyon TL ve üzeri değerdeki bir konut almak isterse bankadan kullanabileceği kredi oranı maksimum yüzde 50 olacak ve en fazla 10 milyon TL tutarında kredi çekebilecek.
Hiç evi olmayıp da ilk evini “2. El Konut” olarak almak isteyenler:
Konut değeri 1 milyon TL‘den az ise azami yüzde 90 oranında kredi kullanarak 900 bin TL‘ye kadar kredi kullanabilecek.
2’inci el piyasasından edinilecek ilk konutun değeri 1-2 milyon TL arasında ise azami kredi kullanımı yüzde 60 ve azami kredi tutarı 600 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arasında olacak.
İlk konutu ikinci elden alacakların edineceği konutun fiyatı 2-5 milyon TL arasında olursa banka maksimum konut bedelinin maksimum yüzde 50‘sine kadar kredi kullandırabilecek ve bu tutar 1-2.5 milyon TL arasında belirlenecek.
Alınacak ikinci el konut 5-10 milyon arasında olursa banka azami 2.5 milyon TL kredi kullandırabilecek.
Burası çok önemli!
İlk evini ikinci el’den almak isteyenler 10 milyon TL üzeri fiyattaki konut için “KREDİ YOK” cevabı ile karşılaşacak.
Ev(ler)i olanlar yeni konut için ne kadar kredi çekebilecek?
En az 1 veya daha fazla konutu olanlar için kredi oran ve tutarları da şöyle olacak:
Tekrar ev sahibi olacaklar; 1’inci el (0) konut almak isterse:
Alınacak 1. El konutun değeri 5 milyon TL’den az olursa azami kredi yüzdesi 20 oranında ve azami kredi tutarı 1 milyon TL olacak.
Bir veya daha çok evi olanların alacağı ilk el konutun fiyatı 5-10 milyon TL arasında ise konut fiyatının maksimum yüzde 17.5 oranında 875 bin TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında kredi çekebilecek.
Alınacak ilk el konut, 10 ila 20 milyon TL fiyatlı ise bu fiyatın en fazla yüzde 15‘ine kadar kredi çekebilecek ve bu tutar 1.5 ila 3 milyon TL arasında olacak.
1 veya daha fazla evi olup da yeniden ev almak isteyenlerin, alacakları ilk el konutun bedeli 20 milyon TL‘nin üzerinde olması halinde yüzde 12.5 oranında kredi kullanarak en çok 2.5 milyon TL‘ye kadar kredi alabilecek.
Tekrar ev sahibi olacaklar; ikinci el konut almak isterse:
En az 1 veya daha çok evi olup da yeniden ev almak isteyenler, alacakları evin ikinci el olması halinde çekebilecekleri konut kredisi oran ve tutarları da şöyle…
Alacağı 2. el konutun değeri 1 milyon TL’den az olursa bankalar yüzde 22.5 oranına, 225 bin TL‘ye kadar kredi kullandırabilecek.
1-2 milyon TL arasında bedele sahip ikinci el konuta kullandırılacak azami kredi oranı yüzde 15 ve tutarı 150-300 bin TL olacak.
Ev(ler)i olup da ikinci el konut almak isteyenlerin alacağı konut, 2-5 milyon TL arasında fiyatlı olursa bankadan en fazla konut fiyatının yüzde 12.5 oranına kadar; 250 bin TL’den 625 bin TL’ye kadar kredi çekebilecek.
İkinci el fiyatı 5-10 milyon TL arası olan konut için ise en fazla 625 bin TL‘ye kadar kredi kullanılabilecek.
Buraya dikkat!
Bir veya daha fazla evi olduğu halde yeniden ev almak isteyenlerin edineceği ikinci el konutun fiyatı 10 milyon TL’nin üzerinde ise bu kişiler bankada “Kredi YOK” cevabı ile karşılaşacak.
Konut kredisi taksitleri ne kadar olacak?
Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Halkbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi olarak görevler yapan Prof. Dr. Babuşçu, BDDK verileriyle hazırladığı tabloda yer alan bir seçeneğin taksit tutarının yeni asgari ücret 22 bin 104 TL’nin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Babuşçu, “Hiç evi olmayanlar için 1 milyon TL ev kredisinde aylık kredi taksidi yeni asgari ücretin üzerinde” diyerek 1 milyon TL’lik konut kredisinin bazı bankalara göre taksit tutarlarını örnekle şöyle açıkladı…
İlk evini alacaklar için bazı bankaların 1 milyon TL ve 10 yıl vade için belirlediği kredi taksit tutarları
İş Bankası‘nın hayat sigortalı taksit tutarı 31 bin 815 TL 84 Kuruş ve faiz oranı yüzde 3.10
İş Bankası‘nın hayat sigortasız taksit tutarı 33 bin 684 TL 53 Kuruş ve faiz oranı yüzde 3.30 olacak.
Akbank‘ta ise 29 bin 878 TL 54 Kuruş taksit ile yüzde 2.89 ve 32 bin 1 TL 72 Kuruş taksit ile yüzde 3.12 faiz oranı belirlendi.
Ziraat Bankası‘ndan çekilecek kredinin taksit tutarı 31 bin 722 TL 98 Kuruş ve faiz oranı yüzde 3.09 olacak.
Şenol Babuşçu kimdir?
Şenol Babuşcu 1965 yılında Balıkesir’de dünyaya geldi. 1982 yılında ise İstanbul Maliye Okulundan mezun oldu ve Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İktisat Bölümünde bitirdi. Lisansüstü eğitimini ise Hacettepe Üniversitesinde İşletme bölümünde tamamladı. Aynı üniversitede doktora tezini yayınladı.
Şenol Babuşcu, Maliye Bakanlığı’nda çalışma hayatına başladı. Halk Bankasında Müdür yardımcılığı yaptı. Ziraat Bankası Araştırma ve Geliştirme Birimini kurdu ve bir süre sonra daire başkanı oldu. Sonrasında Ziraat Bankasında Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Sonrasında Başkent Üniversitesi Bankacılık Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışma hayatına devam etti.
Çeşitli çalışmaları, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Milliyet Gazetesi ve T. Bankalar Birliği’nin yarışmalarında ödüller almıştır.
imarpanosu.com