Mega projelerin gizli kahramanları görücüye çıkıyor
Karayolu ulaşımı ile ilgili kamu kuruluşları, özel sektör ve üniversiteler arasında iletişim ve işbirliği sağlayan Yollar Türk Milli Komitesi tarafından bu yıl ikinci defa düzenlenecek olan Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı 24-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara Congresium’da gerçekleşecek.
Karayolu ulaşım sektörünün paydaşlarını bir araya getirmek ve projelerle ilgili bilgi paylaşımına aracı olmak için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde gerçekleşecek olan fuara bu yıl 160 firma katılıyor.
Türkiye’deki yoğun kentleşme, taşıt sahipliğinin de hızla artmasına neden oluyor. Bu sayede karayolları alanında son 10 yılda hayata geçirilen ve 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan Mega Projeler ile Türkiye, Dünya ülkeleri arasında fark yaratıyor.
FUARDA YER ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!
Ülkenin her noktasına ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla başlatılan karayolu hamlesinin bir parçası olan, ileri teknoloji ve kaynak kullanımı ile hayata geçirilen Mega Projeler Türkiye’yi dünya ulaşım sektöründe ön sıralara taşıdı. Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde tamamlanan 18.000 kilometreyi aşkın karayolu inşaatının yanı sıra, ulaşıma açılan İzmit Körfezi Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli ile yapımına yakın zamanda başlanacak olan ‘‘3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’, ‘Çanakkale 1915 Köprüsü’ gibi projelerde kullanılan yüksek teknoloji, çevre dostu inşaat teknikleri ve ileri seviye güvenlik sistemleri sektörün her geçen gün katlanarak büyümesini sağlıyor.
Mega Projelerin Gizli Kahramanları
24-26 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan II. Karayolları Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı, 2016 yılı itibariyle toplam 161 Milyar USD’lik hacme sahip olan karayolu ulaştırma sektörüne hizmet eden ulusal ve uluslararası, proje, müşavir ve müteahhit firmaları ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan uzman mühendisleri, üniversitelerden akademisyenleri, makine, malzeme ve ekipman sağlayan üreticileri, imalatçıları ve tedarikçileri ağırlayacak.
12 senede taşıt km değeri %116 arttı
Hızlı kentleşme sürecinde taşıt sahipliğinin artması ve hareketliliğin çoğalması ile birlikte karayollarındaki taşıt kullanımı da arttı. 2003-2015 yılları arasında Taşıt-km değeri %116, ton-km değeri %61, Yolcu-km değeri ise %77 oranında artış gösterdi. 2015 yılında karayollarını kullanan araçların gerçekleştirdiği 113 milyar x km değeri ile yük ve yolcu taşımasında 244 milyar ton x km ve 291 milyar yolcu x km değerlerine ulaştı. Söz konusu değerlerin 2023 yılında 365 milyar x km ve 378 milyar yolcu x km değerlerine ulaşması bekleniyor.
Yatırımlar toplamı 2016 itibariyle 161 milyar USD
Karayolu Mega Projelerinin mali büyüklüğünün 130 ülkenin milli gelirini geride bıraktığını ve Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilen ulaştırma projelerine yenilerinin ekleneceğini belirten MCI Fuarcılık Genel Müdürü Ufuk Tümer sektörün 2016 yılı itibariyle yatırım tutarının 161 milyar USD olduğunu belirtti: “Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında en fazla tercih edilen ulaşım türü karayolları. Bu nedenle çok sayıda Mega Projeye elverişli bir ortamımız var. Sadece son 2 yılda trafiğe açılan tünel uzunluğu, Cumhuriyetimizin kuruluşundan 2003 yılına kadar yapılan tünel uzunluğunun yaklaşık 2 katı. Yani yüzde 198 fazlası. 2023 yılına kadar 9071 adet köprü ve viyadüğün hizmete açılması hedefleniyor. Böylesi Mega Yapıların inşaat sürecinde ciddi bir AR-GE, teknoloji, ekipman ve insan kaynağı söz konusu. Yani sektör gerek teknoloji gerekse nitelik anlamında hızla büyüyor. Örneğin, Avrasya Tüneli inşaatında sadece bu projeye özel dizayn edilmiş, 13,7 metre çapında dünyanın en geniş 6 tünel açma makinası kullanıldı. İşte Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı’nda bu ve bunun gibi yol ekipmanları ve teknolojileri sergilenecek, yeni projeler için taraflara işbirliği ortamı sağlanacak.