970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Mehmet Özhaseki: Fikirtepe 3 yılda bitecek – VİDEO

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanmasını istediklerini bildirdi.

Gazetecilerle Sepetçiler Kasrı’nda bir araya gelen Bakan Özhaseki, Fikirtepe’de 2007’de kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, buradaki problemin bir kısmının vatandaş, bir kısmının müteahhitler, bir kısmının belediyeler, bir kısmının da hukuki mevzuattan kaynaklandığını, ada ada, tek tek sorunları çözmek için 3-4 ay önce bakanlık olarak çalışma başlattıklarını kaydetti.

Bakan Özhaseki, “Marjinal gruplar çıkmış, küfür edenler tayfası çıkmış, iş devam ediyor, sıkıntılar büyümüş, böyle bir yerde herkes beladan kaçıyor. Beladan kaçarak çözülmez, idarecinin işi gidip çözmek. Orada ada bazında başladığımızda her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık, iflas almış müteahhitlere ortak olduk.” diye konuştu.

“Biz giriyoruz müteahhit olarak, çünkü başka türlü çözüm yok”

KİPTAŞ, İller Bankası ortaklığıyla zorda kalmış olan vatandaşlar da mağdur olduğu için bazı adalarda bakanlığın çözüm ortağı olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz giriyoruz müteahhit olarak, çünkü başka türlü çözüm yok. Bu risk mi risk ama risk almadan da bu iş çözülmez. Bu pazar günü 13 tane adada temel atıyoruz. 2 tane adanın yıkımına başlıyoruz. Yani 15 adada işe başlıyoruz. 15 adada 9 bin 189 konut var, 571 iş yeri var, 509 ofis var, burada neredeyse 10 bin 269 bağımsız birim var. Bu pazar günü Allah nasip ederse 10 bin 269 bağımsız birimin temelini atıyoruz.

“Fikirtepe’de aslında ekonomik büyüklük olarak 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim. Bunların hepsi yerli ve milli ekonomi. İş başladığında bizim işçimiz çalışacak, beton dökülecek, kapı yapan gelecek, perde takan gelecek… Ekonomiye de bir katkı bu aslında. Bir taraftan bu var, bir taraftan da insanların psikolojisi bozulmuş, 4-5 yıldır kiradalar, insanlar evlerinden çıkmış, mağdur olmuşlar. Emekli bir amcayı düşünün şimdi perişan vaziyette. Onların da işi çözülmüş oluyor. Allah nasip ederse en geç 3 sene içinde bütün bunları biz bitiririz. Bir taraftan da anlaşma olmayan adalar var. Şu ana kadar çözebildiklerimiz bunlar. 28 adada yüzde 100 anlaşma oldu, yani en az yüzde 50’sinde Fikirtepe’nin yüzde 100 anlaşma var. Geriye kalanlar önümüzdeki günlerden itibaren ada bazlı çözmeye devam edeceğiz. Gerekirse çözüm ortağı olarak gireceğiz ama vatandaşın işini orada bitirmiş olacağız. Ortaya da güzel bir manzara çıkacak. Planlamalar bize ait değil, benim yaptığım bir plan değil. İşin başında biraz önce söylediğim mantıkla hareket etseydik farklı bir manzara ortaya çıkardı ama 10 sene önce yapılmış bir planlama var artık burada işin burada temizlenmesi ve bitirilmesi esas. Ondan dolayı yapıyoruz. Pazar günü de Sayın Başbakanımızın katılımıyla temel atacağız ve işe başlayacak arkadaşlar.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakan Binali Yıldırım’ın yarınki (5 Şubat 2017, Pazar saat 12:00) ziyaretini bu video ile duyurdu…

Kentsel dönüşümün birçok farklı nedenden dolayı çok hızlı yapılamadığını kaydeden Özhaseki, yasal mevzuat için Şehircilik Şurası’nın tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, “Sıkıntıların hepsini biliyoruz. Belediyelerin de vatandaşların da müteahhit tarafındaki sıkıntıları da biliyoruz. Bunların hepsini yasal mevzuata dayalı olarak çözmemiz gerekiyor” dedi.

‘Parti ayrımı gözetmeksizin…’

Marmara açıklarında olabilecek fay kırıklarından dolayı Pendik, Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru uzanan hatta, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a doğru uzanan hatta özellikle sahilden başlayarak geriye doğru 1999 öncesinde yapılmış olan yüksek katlı binaların tümünün riskli olduğunu söyleyen Özhaseki, parti ayırımı gözetmeksizin belediye başkanlarıyla bir araya geldiklerini ve bu durumu açık olarak anlattığını ifade etti.

Kentsel dönüşümün “rantsal dönüşüm” şeklinde algılanmasının son derece yanlış olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yaşadığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Neticesinde bir fayda elde edilebilir mi? Edilebilir. Yıllık sadece 35-40 milyar dolardan bahsediyorum. Fikirtepe’de 35 bin konutluk yerin yapılması, sosyal tesislerin, rezidansların, altyapısıyla üst yapısıyla mükemmel bir semt haline gelmesinin bir bedeli 18 milyar dolar. Bu içeride kalıyor. Bu bizim cari açığımızı artırmıyor. Burada ithalat yapmıyoruz, yerli ve milli sektörleri geliştiriyoruz. Orada oturan insan gidiyor evine eşya, perde, halı, ev tekstili vesaire alıyor. Hepsi istifade ediyor bundan. İnşaat yapılırken binlerce insan çalışıyor burada. Yani bu bizim kendi ekonomimizi döndüren ciddi bir güç olarak yanımızda duruyor. Ondan bahsetmeye çalıştım ben. Yoksa asla işin rant tarafında değiliz, insan canıyla hiçbir şey Türkiye’nin yüzde 42’sinin deprem kuşağında olduğunu ve bu gerçekliğin hiçbir zaman akıllardan çıkarılmaması gerektiğini aktaran Özhaseki, 2018 yılından itibaren her yıl 250 bini İstanbul’da olmak üzere en az 500 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Geçen yıl bakanlığı en çok meşgul eden konularından birinin Güneydoğu’daki terör nedeniyle ortaya çıkan durumun iyileştirilmesi olduğunu, çatışmalar nedeniyle 70 bin binanın yaklaşık yarısının ağır hasar gördüğünü, vatandaşın mağduriyet yaşamaması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Bakan Özhaseki, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tüm tarihi eserlerin restorasyonlarına başladıklarını ayrıca, Sur içinde katlı ev yaptırmadıklarını söyledi.

Çevre konusundaki hedeflere de değinen Özhaseki, 81 katı atık depolama tesisiyle nüfusun yüzde 65’inin katı atığının düzenli depolanabildiğini, 2017 yılı içinde 150-200 yeni arıtma tesisi ve 50 civarında katı atık tesisi yapmayı hedeflediklerini ve bu konuda belediyelerle birlikte çalıştıklarını ifade etti.

“Bakanlık olarak plan yapma yetkisini kullanmıyoruz. Hiç kimse eline tapusunu, parselini alarak Ankara’ya kadar gelmesin. Hele hele de yoğunluk istemesin” diyen Özhaseki, plan yapma yetkisinin meclislerde olduğunu ve böyle devam etmesi gerektiğini, planların eğer tek elden yürütülmemesi durumunda imar kargaşası çıkacağını söyledi.

Özhaseki, “Kamu yararı olan yerlerde, kamu binaları ya da yerel yönetimlerde, belediyelere vatandaşın işi düştüğü halde haklı talepleri yerine gelmiyorsa, bunun neticesinde bize başvurulduğunda o zaman plan yapma yetkimizi kullanabileceğiz. Bunun dışında eline parselini alarak yoğunluk, biraz yüksek kat, biraz farklı şeyler isteyen hiç kimse kapımızı çalmasın. Onların hiçbir işini yapmayacağız. Bunu açıkça ilan ediyoruz.” dedi.

Yöresel mimariyle ilgili birçok çalışma yaptıklarını vurgulayan Özhaseki, “Sadece konut da değil, Diyanet İşleri Başkanlığıyla cami çalışması yaptık. Gecekondu yapılmasın, ibadethanelerimiz gecekondu olmasın diye. Emekli amcalarımız gidip dernek kurup rastgele çok kötü yapılar içinde cami yapmasınlar diye. Her bir alanda bu çalışmayı devam ettiriyoruz, standartlarını belirliyoruz.” dedi.

ÇŞB