970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

MIPIM: Şehirlerin fuarı

Fransa’daki gayrimenkul fuarı MIPIM’de, bu yıl şirketlerden çok yerel yönetimler atak yaptı. 8 belediye, milyarlarca liralık projeleriyle şehirlerini tanıtıp, önemli yatırımcılarla masaya oturdu…

Geçtiğimiz yıllarda Türk firmalarının standlarıyla ve projeleriyle öne çıktığı fuarda bu yıl yerel yönetimler milyarlarca liralık projeleriyle dikkati çekti.

Vatan‘dan Meltem Kara‘nın haberine göre; fuara geçtiğimiz yıllarda standla katılan gayrimenkul geliştiricileri bu yıl ziyaretçi olarak katılmayı tercih ederken, onların yerini yerel yönetimler doldurdu. Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, Kocaeli, Konya, Ordu Büyükşehir Belediyeleri ile Beyoğlu Belediyesi fuarda yer aldı. Yerel yönetimler, kendilerine özel ayrılan ‘Cities of Turkey’ (Türkiye’nin şehirleri) bölümünde yatırımcılarla buluştu.

Cannes kentindeki MIPIM fuarında 26 bin 500 gayrimenkul profesyoneli Türk şehirlerine büyük ilgi gösterdi.

Yatırımcı talebi var

Ordu, fuarda Ordu-Giresun Havalimanı, Ünye Konteyner Limanı, Melet, Çambaşı Yaylası Kış Sporları Kayak, Çikolata Park projelerini tanıttı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firma, Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştükleri şirketler, otellerle ilgili Hilton ve Shereton’ın üst yöneticileri ile görüşme yaptıklarını söyledi.

Limana Hollanda ilgisi

Balıkesir, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi, Port Gömeç, Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü başta olmak üzere pek çok projesi ile fuardaydı. Fuara 15 ilçe belediye başkanı ile birlikte katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri ‘Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız’ diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok” dedi.

Fırsatlar şehri olacak

Hatay, fuarda kentsel dönüşümden turizme 4 projesini sergiliyor. Fuara Arsuz, Defne ve Dörtyol ilçe belediye başkanları ile birlikte katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dörtyol Yaşam Merkezi projesi için Turkmall ile görüştüklerini açıkladı. Hatay’ın 5 yıldır Suriye’deki savaş nedeniyle ekonomik anlamda geriye gittiğini belirten Savaş, “Hatay, savaş bittiğinde fırsatlar şehri olacak. Şu anda fırsatı kollamak lazım. Hatay’ı Suriye savaşı sonrasına hazırlıyoruz. Pek çok yatırımcı ile görüştük” diye konuştu.

25 milyar $ değerinde 9 yeni proje sahada

Beyoğlu Belediyesi, ilçede yatırımları bulunan gruplardan oluşan Beyoğlu Investors Group (BIG) ile fuarda yerini aldı. Bölgede yapılan özel sektör projeleri BIG standında yer alan Beyoğlu maketi üzerinde sergilendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu’nda 2023’e kadar tamamlanacak 25 milyar dolar değerindeki 9 projeyi tanıttıklarını söyledi. Milyarlarca dolarlık yatırımlar arasında, Tarlabaşı 360, Piyalepaşa İstanbul, Galataport, Haliçport, Örnektepe, Dolapdere, Karaköy, Sütlüce ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projeleri yer alıyor.

Belediyeler hangi projeleri sergiledi?

– Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kruvaziyer Limanı, Kaleiçi Yat Limanı, Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili, spor ve yayla turizmine yönelik dev projelerin yanı sıra dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projelerle fuara katıldı.

– Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm, İpekiş Termal Turizm ile Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi ve Sur Yapı AVM Rezidans projelerini tanıttı.

– Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 540 yatlık bağlama kapasitesine sahip bir marinayı da içeren dev yaşam merkezinin de içinde yer aldığı pek çok gayrimenkul ve turizm projesiyle fuara katıldı.

– Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Kültür Vadisi, Metro Konya, Meram Teleferik, Karapınar Güneş İhtisas Endüstrisi, Hüyük Rüzgar Enerjisi Üretim Tesisi, Sebze ve Meyve Hali, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi ile rekreasyon, yaşam merkezi ve dönüşüm projeleriyle yer aldı.

Vatan Gazetesi