Şenol Babuşcu: Konut vergisi gelebilir

Şenol Babuşcu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği yeni vergi düzenlemesi sinyalini 'konut vergisi' ihtimaliyle değerlendirdi. İşte 'Bankacıların Hocası'ndan o yorum...

Şenol Babuşcu, Mehmet Şimşek’in yeni vergi düzenlemesini konut vergisi olarak yorumladı ve detaylandırdı… İşte Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun o değerlendirmesi…

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bütçe sunumunda, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanını genişletmek ve gönüllü uyumu arttırmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Şenol Babuşcu: “Konut vergisi ihtimali öne çıkıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni vergi düzenlemesi sinyali vermesi, ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu’ya göre hangi toplumsal kesimi etkileyeceği boyutuyla yorumlanırken, “konut vergisi” ihtimali ön plana çıkıyor.

Bakan Şimşek, geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye’nin 2023 yılı bütçesine ilave bütçe sunumu sonrasında bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ilişkin sunumda bulundu. Ancak muhalefet cephesi, Şimşek’in “vergide adalet sağlama” sözüyle “emekçileri ve emeklileri enflasyona ezdirmiyoruz” yönündeki açıklamalarını gerçekçi bulmadı.

Şimşek’in de yinelediği bilgilere göre; Türkiye’nin 2024 yılında 11 trilyon 89 milyar lira giderleri olmasına karşın 8 trilyon 437 milyar 100 milyon lira gelirleri olacak ve yüzde 6,4’lük bütçe açığı öngörülüyor. Şimşek, 2024 yılında bütçe gelirleri yüzde 71,1 artışla 8,44 trilyon lira, vergi gelirleri yüzde 73,5 artışla 7,41 trilyon lira ve vergi dışı gelirlerini ise yüzde 56,2 artışla 1,03 trilyon lira tahmin ettiklerini söyledi. Dolayısıyla Şimşek’in yeni vergi düzenlemesi açıkladığı 2024 yılı bütçe sunumunda Türkiye’nin gelirleri vergiler ağırlıklı oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bütçe sunumunda, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanını genişletmek ve gönüllü uyumu arttırmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Böylece yeni vergi düzenlemesi hazırlığı yapıldığını açıklayan Şimşek, “Bu ilkelere ve mali disipline bağlı kalarak, kalkınmanın, istihdamın, sosyal politikaların ve ihracatın desteklenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması, gelir politikalarımızın temel eksenini oluşturacaktır. Anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, güncel gereksinimleri karşılayan bir vergi yapısının oluşturulması, dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının arttırılması temel amacımızdır. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” ifadesini kullandı.

Bütçe sunumunda çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini söyleyen Şimşek, “En düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya çıkardık. Ayrıca emeklilerin bayram ikramiyelerini bin 100 liradan 2 bin liraya yükselttik. Emeklilerimize Kasım ayında da tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ilave ödeme yapacağız. Asgari ücreti de 2023 yılında enflasyonun üzerinde yüzde 107,3 oranında artırdık. Özetle, çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik ve bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” dedi.

Şenol Babuşçu: “Servet vergisi veya gayrimenkul vergisi ihtimaller dahilinde”

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Bakan Mehmet Şimşek’in geçmişte “servet vergisi” düşüncesi olduğunu ancak “gayrimenkul vergisi” seçeneği de öngördüğünü dile getirdi.

Babuşçu, VOA Türkçe‘den Yıldız Yazıcıoğlu‘nu yaptığı değerlendirmesinde, “Sayın Bakan’ın kastettiği mevcut anlamdaki bazı maddeleri değiştirerek daha adil bir vergi sistemi yaratmaksa o ekstra çok fazla bir şey getirmez. Ama yeni bir vergi düzeninde odaklanılıyorsa ekonomik açıdan önemli. Yeni vergi ne olabilir? Sayın Bakan daha önceki bakanlık döneminde bazı konuşmalarında servet vergisi vardı. Servete göre bir vergilendirme sistemi getirilmesi sözkonusu olabilir. Bu bir defaya mahsus da olabilir” diye konuştu.

Bir başka alternatifi ise “gayrimenkul vergisi” olarak işaret eden Babuşçu, “Sayın Bakan’ın zaman zaman daha önceki konuşmalarında gayrimenkul vergisi de yer almıştı. Gayrimenkul vergisi, örneğin bir konut olanı vergi dışında bırakarak, iki konutu olan için yüzde şu kadar, şu sayıda konut olan içinse yüzde şu kadar veya binde şu kadar diye gayrimenkul vergisi sözkonusu olabilir” yorumunu aktardı.