970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Serdar İnan: İstanbul’da gayrimenkul her yıl yüzde 25 zamlanır

Türkiye,IMF’nin “Küresel Konut İzleme Raporu”na göre konut fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu. Peki fiyat artışı sürecek mi? Beklentiler ne yönde? Sektöre dair merak edilenleri, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan anlattı…

Türkiye, Uluslararası Para Fonu’nun “Küresel Konut İzleme Raporu”na göre konut fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu. Rapora göre 2015’in üçüncü çeyreğinde Türkiye konut pazarındaki fiyat artışı yüzde 10,4 olarak gerçekleşti. Sektör temsilcileri ise bu artışın bölgelere göre çok daha yüksek rakamlara çıktığını belirtiyor. Örneğin İstanbul, yüzde 25’le fiyat artışının en yüksek olduğu kent. Peki fiyat artışının ardındaki yerel ve lokal dinamikler neler? Artış sürecek mi? Beklentiler ne yönde? Konut fiyatlarına dair merak edilenleri, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı SERDAR İNAN anlattı…

1- Türkiye’de konut fiyatları son 2-3 yılda yüzde kaç arttı?
Son yıllarda konut fiyatlarında ortalama yüzde 20-25 seviyelerinde bir artış görüyoruz. Bu oran bazı özel lokasyonlarda yüzde 30-40 seviyelerine de ulaşabiliyor. El değiştiren konut sayısı da 2014’e göre yüzde 10,6 civarı artış gösterdi. Yabancılara satış da yine yüzde 20,4 oranında arttı. 2015’te yaşanan olumsuzluklara rağmen gayrimenkul yine en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

2- Türkiye, Uluslararası Para Fonu’nun 3 aylık “Küresel Konut İzleme Raporu”na göre konut fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu. Bu artışın ardındaki dinamikler neler?
Tüm bu gelişmelerin üzerinde yapılardaki standartların yükselişi önemli. Daha geniş evler, sosyal alanlar, her daireye otopark alanı gibi özellikler konut sektöründe bir standarda dönüşüyor ve tabii ki daha fazla ayrıcalık daha yüksek fiyat anlamına geliyor. Konut fiyatlarındaki bu artışta kurda yaşanan artışın da bir payı var. 2015’te yaşanan siyasi belirsizlik ortamı, dolarda önemli ölçüde artışa neden oldu. Bu artış gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Kurun yanı sıra maliyetlerde de önemli artış yaşandı. Yapı malzemelerinde görülen zam, özellikle kaliteli yapı malzemelerinin eksiksiz olarak kullanıldığı birinci sınıf projelerde, daha yüksek fiyatların görülmesine yol açıyor.

3- Konut fiyatlarındaki artışın ardında, küresel olarak nasıl dinamikler var?
İstanbul özelinden bakarsak, kentin gelişimi ve Türkiye’ye duyulan güven küresel olarak göze çarpan önemli bir etken. Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Türkiye, ilgi odağı olmayı sürdürüyor. İstanbul’un 3’üncü havalimanı ve yapımında sona yaklaşılan 3’üncü boğaz köprüsü gibi dev ölçekli projeler de şehre değer katıyor.

4- Konuttaki fiyat artışında arz-talep dengesinin etkisi nasıl?
İstanbul’da her geçen yıl artan yoğun konut talebinin gerisinde bir üretim olduğunu görüyoruz. Mevcut nüfusun taleplerine bir de yüksek göç oranı eklenince İstanbul’da her yıl 200 bin konut talebi gibi bir potansiyel ortaya çıkıyor. Bırakın balonu, İstanbul’da 3 milyondan fazla yaşanılabilir konuta ihtiyaç var. Mevcut konutların çoğu eski ve depremde yıkılmaya mahkum. Artan nüfusun bu talebi, fiyat artışına da doğrudan etki ediyor. Satış oranları yükseldikçe fiyatlar da yükselmeye devam edecektir.

5- Fiyat artışı pazar için bir risk oluşturuyor mu? Nasıl?
Fiyatlar yükseldikçe beklentiler de yükseliyor. Dolayısıyla projelerin değeri ve kalitesi de yükseliyor. Bu yüksek beklentileri karşılayabilecek, bizim gibi her zaman fazlasını sunmaya hazır şirketler için bence bir risk yoktur.

6- En ciddi fiyat artışı hangi kentlerde görülüyor?
İstanbul’daki artış her zaman daha fazla insanımızın yaşamını etkiliyor. İstanbul’da gayrimenkul her yıl ortalama yüzde 25 fiyat artışı alır. Bunun yüzde 10’u enflasyondan, yüzde 15’i de reel artıştan gelir. Bu artışın daha uzun yıllar süreceğini ve İstanbul’un değer olarak Londra, Paris, New York seviyesine kadar ulaşabileceğini düşünüyorum.

7- İstanbul özelinde bakarsak en ciddi artış hangi bölgelerde görülüyor? Neden?
İstanbul’da son yapılan bir araştırmaya göre Çekmeköy/Alemdağ bölgesi, şu anda en yüksek fiyat artışının görüldüğü bölge oldu. 3’üncü köprü bağlantı yoluna, seçkin üniversitelere ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın konumuna rağmen doğal ortamıyla keyifli bir atmosfere sahip oluşu, Çekmeköy’ü çekim merkezi haline getiriyor.

8- Fiyat artışında kentsel dönüşümün nasıl bir etkisi var mı?
Baştan aşağı yenilenen, metrekareleri büyüyen, daha kaliteli malzeme ve işçilikle inşa edilen yeni binaların, doğal olarak fiyatları da artıyor. Modern inşaat teknolojileri ve deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilen kentsel dönüşüm binaları, daha sağlam ve dayanıklı yapılarıyla tercih ediliyor. Dolayısıyla fiyatları da artıyor. Bu artış da şehir genelindeki ortalamayı yükseltiyor.

9- Fiyatlar yıl sonuna kadar yüzde kaç artar? Yıl sonu büyüme ne kadar olur?
Konuta ilginin ve kentsel dönüşüm gibi süreçlerin yıl boyu devam etmesi bekleniyor. Bu durum fiyatları da yükseltmeye devam edecektir. İstanbul’da konut fiyatlarındaki artışın ortalamasının yine yüzde 25 seviyelerinde olmasını bekliyorum. 2017 ve sonrasında da sektörün önü açık olacaktır ve yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 25 olarak devam edecektir. Sektörün ciro ve satış adedi olarak ise 2016 yılını 2015’ten çok daha yüksekte tamamlayacağını düşünüyorum. Sadece İstanbul’da, pazarda yüzde 10 büyüme bekliyorum.

10- Fiyat artışından markalı konut pazarı nasıl etkileniyor?
Olumlu etkileniyor. Özelikle yatırım amaçlı ev alanlar, markalı gayrimenkulleri tercih ediyor. Bilinen ve güvenilen bir markaya sahip gayrimenkuller, daha yüksek bir yatırım değeri sunuyor, daha kazançlı bir yatırım aracına dönüşüyor. Özellikle 2. el satış ve kiralamalarda, marka değeri yatırımcılara ekstra gelir sağlıyor. Satış sonrası hizmetlerimizle biz de bu değer artışını destekliyor, projelerimizin 2. el fiyat standartlarını kontrol altına alıyoruz. Gayrimenkul sektöründe tercihleri belirleyen en önemli faktörlerinden biri de sağlamlık. Bu yüzden tüketicinin öncelikli tercihi yakın dönemde yapılmış binalar, yani birinci el yaşam alanları. Yatırım değeri bilinci de daha oturmuş durumda. Bu yüzden birinci el yaşam alanları daha çok tercih ediliyor ve değerleri de daha hızlı yükseliyor.

Yeni Akit