Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi imar planları durduruldu
İstanbul Şişli’de bulunan Türkiye’nin en köklü okullarından Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerinde, AVM ve rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarını yargı bir kez daha durdurdu.
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi’nin açtığı davada 3’üncü İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı vermiş ancak Bölge İdare Mahkemesi kararı bozarak mahkemeye geri göndermişti.
diken.com.tr‘den Rıfat Doğan‘ın haberine göre; kararı tekrar gözden geçiren 3’üncü İdare, 11 Ocak’ta verdiği kararla bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı vererek söz konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirtti.
ŞPO’nun yargı kararıyla ilgili basın açıklamasında “Kentsel donatı alanları bakımından oldukça yetersiz olduğu bilinen bir konumda, üzerinde tarihi Sanayi-i Nefise Mektebine kadar giden Türkiye’nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biri olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu ‘meslek lisesi alanı’ olarak ayrılmış bir alanın, özel proje alanı ilan edilerek 3,00 emsal değeri ile ‘ticaret+konut alanı’na dönüştürülmesinin kamu yararına aykırı bir işlem teşkil ettiği yeniden hukuken de tescil edilmiş oldu” ifadelerine yer verdi.
Ne olmuştu?
Söz konusu alana ilişkin ilk dava, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren imar planı değişikliklerine karşı dört yıl önce açılmış, dava iptal kararı ile sonuçlanmıştı.
Bakanlık mahkeme kararına rağmen iptal gerekçelerini oluşturan ve ‘odanın itirazlarını koruduğu’ yeni planları yürürlüğe sokmuş ve yargının kararı atlatılmak istenmişti. Bu yeni planlar da ŞPO tarafından yeniden yargıya taşındı. İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi söz konusu planlar hakkında yürütmenin bir kez daha durdurulmasına karar vermişti.
Şişli Belediyesi devre dışı bırakıldı
Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’nde yer alan 65 dönümlük arazi, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na geri verilmişti.
Eksarhlık da yüzde 50 kat karşılığı ‘Taş Yapı’ ile anlaşmıştı. Mülkiyeti Şişli Belediyesi’ne ait olmasına rağmen belediyenin hizmet binasının üçte biri de bu ‘özel proje alanı’na dâhil edilmiş ve dini tesis alanı olarak belirlenmişti.
İnşaat ruhsat işlemleri ise 644 no’lu KHK ile Şişli Belediyesi devre dışı bırakılarak bakanlık tarafından yapılmıştı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, ‘Taş Yapı’ inşaata başlamış ve Şişli gibi yeşil alanı çok az bir ilçede, 200’e yakın ağaç sökülmüş, hali hazırda yeşil alan olan yerler ise hafriyat alanına dönüştürülmüştü.
Diken