970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Uludağ polemik üçgeni

Ali Ağaoğlu’nun Uludağ’da yaptığı ve Orman Bakanlığı’nı hedef aldığı açıklamaları haftanın gündemi oldu. Bakanlığı cevabı ile hareketlenen polemik, Bursa Belediyesi’ne yakın kaynakların Yurt Emlak’a yaptığı yorumlarla daha büyüyecek: Uludağ, Bursa’dan yönetilsin!..

Emre Kulcanay ÖZEL HABER imarpanosu.com
Emre Kulcanay ÖZEL HABER imarpanosu.com

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu yıl ikincisiyle geleneksel hale getirdiği Uludağ basın buluşmasında yine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na yüklendi. Uludağ 1. Bölge’deki otelin anahtarını Bakanlığa vererek “Ben yıkmıyorum, buyurun siz yıkın” dediğini ifade eden Ağaoğlu’nun sözleri Bakanlığın tepkisini çekti. Orman ve Su İşleri’nden zehir zemberek bir açıklama geldi ve Ağaoğlu’nun hemen her sözüne misliyle karşılık verildi.

Uludağ’ın altyapı işleri belediyede

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen basın toplantısı ve peşinden cevaben açıklamanın ardından iki taraf da sessiz kalmayı tercih etti. Aynı şekilde Ağustos 2009’da Uludağ’ın altyapı çalışmalarının devredildiği Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de bu polemiğe girmemesi dikkat çekti. Bakanlığın “Uludağ Milli Parkı’nın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi mümkün değildir” sözlerine karşın Bursa yerel medyasındaki ‘Uludağ, Ankara’dan değil Bursa’dan yönetilmeli’ şeklindeki yaygın görüşüne Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yakın kaynaklardan destek geldi: “Uludağ’da imar planı tadilatı ve tüm tasarruflar Büyükşehir Belediyesi’nde olmalı”…

Polemikte kim ne diyor?

Ali Ağaoğlu: “Uludağ için “kayak merkezi” deniliyor ama 1. bölge Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, 2. bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı. Burası kayak merkezi ise kayak merkezi için ne gerekiyorsa o yapılmalı.”

Orman Bakanlığı: “Buradaki işlerin Milli Park Gelişim Planları’na uygun olarak yapılması mecburiyeti kanuni bir vecibedir. Milli Park statüsünün kaldırılması halinde ise Uludağ’da çivi çakmak bile mevcut orman kanununa göre mümkün değildir. Ayrıca bir milli parkın yönetiminin belediyelere devredilmesi örneği dünyada yoktur”

Ali Ağaoğlu: “Palandöken ve Erciyes’e devletin çok güzel yatırımları oldu. Biz Ağaoğlu olarak bugüne kadar Uludağ’a 100 milyon dolar yatırım yaptık. Birinci bölgede oteller boş şimdi köpekler cirit atıyor.”

Orman Bakanlığı: “Uludağ’ın Erciyes Dağı kayak merkezi ve Palandöken Dağı kayak merkezleri ile kıyaslanması doğru değil. Çünkü Uludağ Milli Park statüsündedir.”

Ali Ağaoğlu: “Uludağ’ın eteklerindeki köyler Doğu’daki köylerden çok daha geri durumda. Otelimizde çalışan insanların yüzde 70’i civardaki köylerdendi. Burası civar köylerde çalışan insanlara iş ve aş kapısı. Uludağ’ı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kanunu ile idare edersen olmaz.”

Orman Bakanlığı: “Uludağ’ı istediği gibi yönetmek kimsenin haddine değil, kimseye feda edilemez. Uludağ Milli Parkı’nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında “Milli Park”, 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise “Ormanlık Alan” statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi: Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konu hakkında henüz bir açıklama yapmazken belediyeye yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre yerel idaredeki yaygın kanaat şöyle;

“Bursa yerel medyasının dediği, Uludağ Bursa’dan yönetilmeli. Siyasetteki yoğun gündemin ardından Ankara’da Orman Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi buluşmasında Uludağ meselesi masaya yatırılacak, tüm taraflar için müspet sonuç elde edilmesi için çaba sarfedilecektir.”

Devredilen Milli Parklar

Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçe belediyelerine yapılan park devirleri tarihleriyle birlikte şöyle:

– Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda konaklama evleri, idare ve konukevi, kır lokantası, kırevleri (bungalov), teleferik ve dağ kızağının 10 yıla kadar kiralanması ve 30 yılı geçmemek üzere sınırlı ayni hak tesisi, Belediye adına imtiyaz verilmesi ve Belediye yatırımlarının yap-işlet-devret modeliyle yapılması için Bolu Belediyesi Encümenine yetki verildi. (Aralık 2016)

– Ordu Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. (Kasım 2016)

– Manisa Spil Milli Parkı’nda Şehzadeler Belediyesi tarafından yapılan 39 orman köşkü, TJ Gayrimenkul’e kiralandı. (Mart 2016)

-Manisa Spil Mesir Tabiat Parkı, Yunusemre Belediyesi’ne devredildi. (Ocak 2015)

– Malatya Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya Belediyesi’ne devredildi. (Haziran 2013)

– Antalya Kemer Beydağları Sahil Milli Parkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. (Ekim 2005)

Emre Kulcanay – Yurt Emlak / imarpanosu.com