970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Uzmanlar: Rusya’nın bu adımı yakınlaştırır

Ekonomik krizdeki Rusya, santrali yapmak için para bulamayınca Akkuyu’nun yüzde 49’unu satış masasına koydu. Akkuyu Santrali’ndeki limanın inşaatı ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat’ın hisse devriyle ilgilendiği belirtiliyor

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan ve çalışmalarına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) hisselerinin yüzde 49’u satışa çıkarıldı. Rus devlet şirketi Rosatom’un Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ’den edinilen bilgiye göre, Rusya’daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49’a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali’nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat’ın ilgilendiği belirtiliyor. Soru işaretleri ortaya çıkmıştı Enerji uzmanları, Akkuyu’nun yüzde 100 hissesinin Ruslar’a ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının geçen yıl 24 Kasım’da düşürülmesinin ardından, Türk-Rus ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. Daha sonra düşen petrol ve do- ğalgaz fiyatları nedeniyle kötüye giden Rus ekonomisinin finansman sıkıntısı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası ile ilgili soru işaretleri yaratmıştı.

UZMANLAR NE DİYOR?

Stratejik açıdan çok önemli

Prof. Dr. Gürkan Kumbaralıoğlu: (Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı) Akkuyu üretiminin garantili anlaşma fiyatı 12,35 cent kWh. Bugünkü fiyatlar ve döviz kurlarıyla çok kârlı. Sonuç olarak, alacak Türk şirket için yatırım olarak yüksek ama garantili bir iş olacak. Bu bir Know-How (kazan-kazan ) meselesi. Bu Know-How’un bizde olması stratejik açıdan da çok önemli.

Önemli bir yumuşama işareti

Mehmet Kara (Enerji uzmanı): “Bu gelişme, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönüş adımları gibi görünüyor. Devlet zirvesindekilerin sert açıklamalarına rağmen, her iki tarafta da alt kademelerde yakınlaşma girişimleri var. Doğalgazda da bu görülmüştü. Enerji Bakanı’nın Akkuyu’da incelemeler yapması da bunun işareti olarak yorumlanabilir. Moskova, Ankara’ya ‘Taşın altına siz de elinizi koyun’ demiş olabilir. Bu işbirliğinin uzun vadeli olduğu dikkate alınırsa, hisse satışı olumlu görülebilir.”

GERİ SAYIM BAŞLADI

Akkuyu’da yapılan çalışmalara tüm hızıyla sürerken, daha önce nükleer santral tecrübesi olmayan Türkiye’de santral inşaatı için özel kanunlar çıkartması gerekiyor. Komisyon bu konuda hazırlanan Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi’ni, tali komisyon olarak görüşmeye başladı.
YENİ YÜZYIL GAZETESİ