Yeni Tarlabaşı 50 kat değerlenerek geliyor
Beyoğlu’nun kör noktası Tarlabaşı, kentsel dönüşüm projesi Tarlabaşı 360 projesi ile değerini 50’ye katladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Tarlabaşı’nda arsa ve ev fiyatları yaklaşık 12 yılda 50 kat arttı” dedi.
Tarlabaşı, ‘Avrupa’nın En İyi Kentsel Yenileme Projesi’ ödüllü Tarlabaşı 360 projesi ile yeniden yapılandırılıyor. Beyoğlu Belediyesi ve Çalık Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen ve Haziran’da bir bölümü kullanıma açılacak olan proje, şimdiden bölgeye kazandırmaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Bu proje ile Tarlabaşı’nda arsa ve ev fiyatları da 50 kat arttı. Son 10-12 yıl içerisinde, yatak kapasitesi 6 binden 45 bine geldi. 8 bin perakende sektöründe, dükkanda insan çalışıyor. Yine son 10 yılda 100 bin yeni istihdam sağlandı. Bu hareket ve bereketin habercisidir” diye konuştu. Tarlabaşı’nın İstanbul’un kalbi olduğuna dikkat çeken Demircan, “Muhitte yatırım varsa, iş, aş ve istihdam var demektir. Beyoğlu’nun 2004 ile 2016 arasında mukayesesini yaptığınızda, nüfus 250 bin ama çalışacak iş yeri kapasitesinin büyüklüğü 82 bindi. Bugün Beyoğlu’nun nüfusu yine 250 bin ama iş yerlerindeki çalıştırılan insan kapasitesi 180 bin. Ekonomi istihdam açısından 2’ye katlamış oldu” diye konuştu.
Beyoğlu dönüşmek zorunda
Demircan, ilçedeki binaların en az 100 yıllık olduğunu, bu binaların da betonarme teknolojisi ile değil tuğlalar üzerinde ayakta durduğunu belirterek Beyoğlu’ndaki binaların genel durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Betonarmenin dahi ömrünün maksimum 100 yıl olduğunun konuşulduğu bir çağdayız. Binalar, bakım, onarım, tadilat görmediklerinde çökmeyle karşı karşıyadır. 2004’te belediye başkanlığına başladığımız zaman bölgedeki riskli ve depreme dayanıksız binaları tespit ettik. Analiz sonuçlarına göre, Okmeydanı riskli çıktı. Bunun dışında Beyoğlu da 6 bin yapının olduğu tarihi SİT bölgesi alanında.” Acil müdahale şart Tarlabaşı’ndaki binalara acil müdahale edilmesi gerektiğini belirten Demircan, “Yapı stoku yapılması gereken bir bölge. Beyoğlu’nda 6 bin yapının içinde, ayakta durduğunu tespit ettiklerimiz vardı. Ama bakım ve onarıma her halükarda ihtiyaç duyanlar mevcut. Onlarla ilgili, 12 yıldır değişik kampanyalar düzenledik” diye konuştu.
Tarlabaşı 360’ta neler olacak?
Tarlabaşı’nda bulunan 9 yapı adasında, büyüklükleri 50 ile 100 metrekare olan küçük tarihi evler beşer-onar gruplar halinde birleştirilip tek bir blok haline getiriliyor. Bloklar oluşturulurken, binaların dış cepheleri korunacak. Binaların içlerinde alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar olacak. Konutlar için yeraltı otoparkları ve sosyal faaliyetin yoğunlaşacağı yaya alanları yapılıyor. Toplam alan: 20 bin metrekare İnşaat alanı: 150 bin metrekare Cephe uzunluğu: 220 metre Yenilenecek bina sayısı: 188’i tescilli 277 bina Konut alanı oranı: Yüzde 52 Ticaret alanı oranı: Yüzde 12 Turizm alanı oranı: Yüzde 17 Ofis alanı oranı: Yüzde 14
Yeni Yüzyıl Gazetesi