Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı nasıl olacak?

Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli Koruma Nazım İmar Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde askıda… Peki Bakırköy Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı nasıl bir yer olacak? Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı konut yerleşimi nasıl olacak? Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı eğitim kurumları kaç katlı inşa edilecek? Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı parkları, gezi alanları nasıl olacak? İşte detaylar…

Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) ilanen askıya çıkarıldı.

İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli imar planı, 28900 dosya numarasıyla 12 Aralık 2014’te onaylandı ve 5 Mart 2015 Perşembe günü ilanen askıya çıkarıldı. Bir aylık itiraz süresinin ardından 3 Nisan 2015 Cuma günü askıdan indirilecek olan Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli Koruma Nazım İmar Planı, Köyiçi’nde geçrekleştirilecek yapılaşmaya dair ipuçlarını da veriyor… İşte detaylar…

Plan Notları

I. Bölüm: Plan Genel Hükümleri

I-1. Bu Plan, Plan Paftaları, Plan Açıklama Raporu, Plan Hükümleri ile beraber ayrılmaz bir bütündür.

I-2. Planlama alanındaki yapılaşma şartları; Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı Envanteri ile mimari ve kentsel doku göz önünde bulundurularak Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı silüetini olumsuz etkilemeyecek şekilde belirlenecektir.

I-3. Korunması gereken kültür varlığı parsellerinde, özgün yapı formu korunacaktır.

I-4. Plan üzerinden kesin ölçü alınamaz. Ölçek nedeni ile plana aktarılamayan ek donatı alanları ve donatı alanı sınırları mülkiyet kadastral doku hassasiyetinde 1/1000 ölçekli planlarda kesinleştirilecektir.

I-5. Taşıt yolları genel ulaşım sistemini ve ortalama yol genişliklerini tanımlamakta ve genel ulaşım şemasını göstermektedir. Kültür Varlıkları Yeraltı ve Yerüstü Envanteri’nin korunması doğrultusunda yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarında belirlenecektir. Planda belirtilen yol genişliğinden farklı olarak, kısmi daraltma ve genişlemeler yapılabilir.

I-6. Donatı alanlarındaki Korunması Gerekli Kültür Varlıkları kamu mülkiyetine geçinceye kadar ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun uygun kararı alınması ve maliklerince koruma ve onarımlarının sağlanması şartı ile sosyal ve kültürel amaçlı kullanılabilir.

I-7. Planlama alanının tamamı 1. Derece Deprem Bölgesidir. Parsel ölçeğinde yapılacak Jeolojik Jeoteknik Etüt Raporlarında gerekli görülen önlemler alınarak Deprem Yönetmeliği şartlarına göre uygulama yapılacaktır. Zemin Jeolojik Jeoteknik Etüt Raporları, İstanbul İmar Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde belirlenen esaslara uygun olarak hazırlanacaktır. Plan ve plan notlarında belirtilen irtifa ve yoğunluklar Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporları doğrultusunda gerekiyorsa düşürülebilecektir.

I-8. Planda gösterilen Kentsel ve Sosyal Kentsel Teknik Altyapı alanlarında 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı doğrultusunda; ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınmak, çevre yapılanma ve irtifa değerleri aşılmamak kaydıyla, ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uygun kararı alınmak ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca onanmak şartı ile avan projesine göre uygulama yapılabilir.

I-9. Planda gösterilen Kentsel Çalışma Alanları içerisindeki donatı alanları ile Kentsel Sosyal ve Kentsel Teknik Altyapı alanlarında Sosyo-Kültürel Tesis Alanları ve Belediye Hizmet Alanlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME kararı ve ilgili Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uygun kararı alınması, yapılacak araştırmalarda arkeolojik kalıntıya rastlanmaması halinde yer altı otoparkı yapılabilecektir.

I-10. Plan alanlarnda kalan tüm fonksiyon alanlarındaki yapılaşma şartları, net parsel üzerinden hesaplanarak uygulanacaktır.

I-11. Plan alanı dahilinde çevre düzeni ve sağlığı ile kültür varlıklarının korunması bağlamında; olumsuz etki oluşturacak gürültü ve titreşim kaynağı işletmeler, çevre kirletici, yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler içeren gayri sıhhi müesseseler ile zararlı imalat ve depolama faaliyetleri yer alamaz.

I-12. Planda, yol boyunca lineer düzenlenen ticaret alanları, sembolik gösterilmiş olup, gelişim gösterdiği yoldan cephe alan ilk sıra parsel olarak sınırları mülkiyet kadastral doku hassasiyetinde 1/1000 ölçekli planlarda kesinleştirilecektir.

II. Bölüm: Arazi Kullanım Kararları

II-1. Konut Yerleşme Alanları

Planda belirtilen yoğunluk değerleri; plan amaç-hedef- ilkeleri doğrultusunda konut alanlarında doyurma yolu ile ulaşılan nüfus değerinden elde edilen brüt yoğunluktur. 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında; “konut alanı” (ha)x konut alanı nüfus yoğunluğu (kişi/hektar) = nüfus (kişi)” denklemini sağlayacak şekilde konut alanları nüfusu belirlenecektir. Konut yerleşme alanlarında yapı adasında verilen yoğunluk-irtifa değerleri aşılamaksızın konaklama tesisleri yer alabilir. Konut alanları nüfus yoğunluğu 400 kişi/hektar’dır.

II-2. Belediye Alanları

Belediye Hizmet Alanında; kültür merkezi, kütüphane, müze, sergi-konser-konferans salonları, sanat merkez ve atölyeleri v.b. kültürel kullanımlar ile bu birimlere hizmek vermek üzere çayevi, kafeterya gibi fonksiyonlar ile belediye hizmetlerine yönelik hizmet birimleri yer alabilir.

II-3. Ticaret Alanları

Ticaret Alanlarında, bütün katlar ticaret alanı olarak düzenlenebileceği gibi, zemin kat ticaret alanı üst katlar konut alanı olarak da düzenleme yapılabilir. Bu alanlarda konut, perakende ticaret, hizmet, mağaza, büro, iş yeri, yeme-içme faaliyetlerine dönük çayevi, lokanta, kafeterya gibi hizmet birimleri, resmi kurumlar, banka ve finans kurumları, kitapevi, dernek, konaklama fonksiyonu vb. kullanımlar yer alabilir. Bu alanlarda depolama-imalat işlevleri, asansör-kat otoparkları yer alamaz. Ticaret kullanımı öngörülen akslarda içinde yer aldığı yapı adasında verilen yoğunluk-irtifa değerleri aşılamaz.

II-4. Parklar ve Dinlenme Alanları

Park ve Dinlenme Alanları; parklar, çocuk olun alanları, gezi ve dinlenme alanlardı, manzara parkları, seyir terasları olarak kullanılabilir. Bu alanlarda ekolojik etütler yapılarak mevcut yeşil doku korunacak, gerekli ise peyzaj kalitesi arttırılacaktır.

II-5. Sosyal-Kültürel Tesisler Alanı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bakırköy Belediye Başkanlığı’nca kültür merkezleri, kütüphane, müze, sergi-konser-konferans salonları gibi kültürel faaliyetler, teknik eğitim merkezleri, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları, belediye hizmet birimleri, muhtarlık gibi idari kullanımlar, huzurevleri, bakımevleri, kreş, kadın sığınma evleri, engellilere yönelik eğitim merkezleri, aşevleri gibi sosyal yardım birimleri ile semt ölçeğinde hizmet verebilecek sağlık birimleri, küçük ölçekli sağlık tesisleri (ana çocuk sağlığı, dispanser, sağlık ocağı, rehabilitasyon merkezleri, güçsüzler evi, sığınma evleri, yetiştirme yurdu vb.) yer alabilir.

II-6. Özel Eğitim Tesisleri Alanı

Bu alanlarda ilköğretim, ortaöğretim tesisleri yapılabilir, yüksek öğrenim tesisleri (üniversite) yer alamaz. Özel Eğitim Tesisleri Alanında yapılaşma şartları; TAKS:0,25 KAKS:0,50 ve Hmax:8 metredir.

II-7. II. Derece Yollar

II. Derece yollar, yol güzergahına açılan sokaklar, meydanlar, kentsel-sosyal ve kentsel-teknik altyapı alanları ile birlikte ele alınarak gerekli ise tek yönlü trafik uygulamaları ile düzenlenecektir. Planda belirtilen yol genişliğinden daha geniş mevcut yollarda yaya arterleri, cep otopark, taksi durağı, acil yardım (itfaiye, cankurtaran vb.) araç cepleri yapılacaktır.

II-8. Yerleşime Uygun Alanlar (UA)

UA lejantı ile gösterilen alanlar, sert kaya birimlerinin yüzeylenmiş olduğu, eğimin yüzde 30’un altındaki, yerleşim açısından önemli bir sorunun beklenmediği jeolojik yönden yerleşime uygun alanlardır.

II-9. Önlem Alınmadan Yapılaşmaya İzin Verilmeyecek Alanlar (ÖA)

ÖA lejantı ile gösterilen alanda yüzeylenen birimler; bünye özellikleri ve/veya yeraltı suyu, topoğrafik konumu (yamaç eğimi), dolgu miktarının değişkenliği nedeniyle bölgesel ölçekte önlem alınmadan yapılaşmaya izin verilmeyecek alanlardır.

II-10. Meydan Düzenleme Alanı

Bu alanlar, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapım aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Etüd Projeler Daire Başkanlığı görüşleri doğrultusunda meydan düzenleme alanı olarak tanımlanacak, meydanın içinde ve yakın çevresinde özelliği olan ağaç, anıt, vb yapı ve kentsel tasarım öğeleri ile birlikte değerlendirecektir.

III. Bölüm 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarının Yapımı Aşamasında Dikkate Alınacak Hususlar

III-1. 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları hazırlama aşamasında ilgili kamu kurum ve kuruluş (İSKİ, İGDAŞ, TEİAŞ, BEDAŞ, DSİ, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı, İlgili Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulaşım Daire Başkanlığı vb) görüşleri alınacak ve değerlendirilecektir.

III-2. Plan raporunun jeolojik etütle ilgili önerilerine uyulacak ve planlama alanı bütününde, plan ölçeğinde, ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt raporları hazırlanarak yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılacak ve bu jeolojik-jeoteknik raporlar doğrultusunda uygulamaya öneriler ve/veya kısıtlamalar getirilebilecektir.

III-3. İSKİ Genel Müdürlüğü’ne ait her türlü mevcut ve planlanan içme suyu ve atık su arıtma tesisleri, belediyesince ve/veya halk tarafından yapılan altyapı tesisleri aynen korunacaktır. MEvcut ve planlanan içmesuyu, atıksu, kanalizasyon gibi teknik altyapı düzenlemelerine ilişkin tüm uygulamalar İSKİ görüşleri ve ilgili Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda yapılacaktır.

III-4. Planlama alanı tamamında hafriyat aşamasında kalıntı çıkması halinde İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’ne haber verilerek, müze denetiminde Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı Korunması Gerekli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Kararı doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

III-5. 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarının hazırlanması aşamasında ağaç revizyonu yapılacak ve anıt ağaçların sıhhileştirilmesi ve korumasına yönelik kararlar 1/1000 ölçekli planlarda belirlenecektir.

III-6. Kıyı kenar çizgisi 1/5000 ölçek hassasiyetinde çizilmiş olup 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarında kesinleştirilecektir.

Bakırköy Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı imar planını bilgisayarınıza indirmek için tıklayın

Emre Kulcanay / imarpanosu.com