Yüzbinlerce işçiyi ilgilendiren taşeron tasarısıyla ilgili tüm detaylar
Hükümetin kamudaki taşeronlara ilişkin getirdiği yeni düzenleme tam melez bir sistemi öngörüyor. Taşeronlar kadroya alınırken SSK’lı haklarına sahip olacak, yıllık zamları memur artışına göre belirlenecek, sosyal hakları ise sözleşmeli personel kapsamında olacak.
Toplam 720 bin taşeron çalışanı ilgilendiren “Taşeronların özel sözleşmeli yapılması” projesinin detayları netleşmeye başladı. 3’er yıllık sözleşmeli yapılacak çalışanların zammı, memur sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmeyle belirlenecek. Çalışanlar SSK’lı (4/A’lı) olacak, ancak memur sendikalarında örgütlenebilecekler. Sosyal haklarda ise sözleşmeli (4/B’li) personelin haklarından yararlanabilecekler. AK Parti grup yönetimi tarafından hazırlanan ekonomi bülteninde, taşeron çalışanların özel sözleşmeye alınmasının detaylarına yer verildi. Bültene göre, şu anda taşeron olarak çalışanlarla sözleşme yapılabilmesi için sadece yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak ve devlet güvenliğine karşı suçlarla, anayasal düzene ilgili bir soruşturma veya kovuşturma geçirmemiş olmak yetmeyecek. Aynı zamanda çalışanın “dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmesi” istenecek.
SIKINTILAR DOĞURABİLİR
Özel sözleşmeli yapılacak olan taşeron işçilere ilişkin haklar ve yükümlülükleri, Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu çalışanlar 4/A’lı, bir başka deyişle SSK’lı olacak.
Ancak işçi sendikaları taşeron çalışanlar arasında örgütlenemeyecek. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakları olacak. Bültende taşeronların “devlet memuru kadrosuna alınmayacağı” net bir şekilde vurgulanırken, “Çalışanlar aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu tarafından yerine getirilecektir” denildi. Öte yandan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, “Bu insanların ne memur olduğu belli olacak, ne de işçi…Çalışma hayatına çok daha büyük bir sorunu getirmiş olacaklar” dedi.
FAZLA MESAİ VE HAKLAR
Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer haklar esas alınacak. Taşeron çalışanlar, 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımı) aynen yararlanacaklar. Ancak ihale sözleşmesine göre, fazla mesai ücreti ve sosyal hakları varsa, bunlar dikkate alınmayacak. Yasal düzenlemeden sonra çalışanların 30 gün içinde idareye yazılı olarak başvurması gerekecek. 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyecek ve gerekli tespitleri yapacak.
Tespiti izleyen 3 ay içinde Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gerekli vizeyi verecek. Vize işlemi yapılanlar, bu süreyi izleyen iki ay içinde kendi idarelerince sınava tabi tutulacak. Yapılan sınavlarda başarılı olanlar da 1 ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar.
Hürriyet