Fikirtepe altyapı çalışmalarında son durum ne?

Yeni Fikirtepe’de yaşam başlıyor… Fikirtepe Platformu Genel Müdürü İrfan Şükrü Yağcı, Fikirtepe için ‘Türkiye’nin yükselen ve parlayan değeri’ tanımını yaptı. İşte ilk konut teslimlerinin bu yılın sonunda yapılması hedeflenen Fikirtepe’de ve ‘altyapı çalışmaları’nda son durum özeti…

İlk teslimlerin 2016 sonunda gerçekleştirilmesi hedeflenen Fikirtepe’de inşaat firmalarının çalışmaları tüm hızıyla devam ederken projeler de tüm ihtişamlarıyla yükseliyor.

Türkiye’nin ilk büyük ve planlı kentsel dönüşüm girişimi olan Fikirtepe tamamlandığında, İstanbul gibi yaklaşık 15 milyonluk dev metropol içerisinde adeta yeni bir şehir ortaya çıkacak. 1 milyon 350 bin metrekarelik alanın yeniden inşa edildiği Fikirtepe’de, bölgedeki çalışmaların zamanında ve planlandığı gibi gitmesini sağlamak, hak sahipleri ile
firmaların anlaşma aşamasına dahil olarak sorunları çözmek ve bugüne kadar tıkalı olarak adlandırılan sürecin işlemesini sağlamak ve geleceğin Fikirtepe’sine hazırlık yapmak için kurulan Fikirtepe Platformu da çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Platformun kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği faaliyetleri, bölgedeki son durumu, satışları ve genel olarak Fikirtepe’yi, Fikirtepe Platformu Genel Müdürü İrfan Şükrü Yağcı, platformun aylık gazetesinin Eylül sayısında değerlendirdi.

Fikirtepe, dönüşüm kapsamında ne aşamada?

Fikirtepe, 18 milyar dolar yatırım değerine sahip, 1 milyon 350 bin metrekare alanda devasa bir dönüşüm
örneği. Bölgede, tüm çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan ile 160 bin kişinin
yaşayacağını öngörüyoruz. İstanbul’un modern mimarisine, çalışma alanlarına, sosyal yaşam alanlarına ve en rahat
ulaşımına sahip bir bölge olan Fikirtepe için biliyorsunuz her daim “parlayan ve yükselen değer” tanımlamalarını
kullanıyoruz. Çünkü Fikirtepe, şehrin içinde bir şehir olarak yükseliyor ve değerleniyor. Platformun da hedeflerinden
biri bugüne kadar gerçek değeri bir şekilde gösterilmeyen ve üstü örtülen Fikirtepe’nin hak ettiği ihtişama ve
ilgiye ulaşmasını sağlamak diyebiliriz. 17 üye inşaat firmasıyla çalışmalarına devam eden platform, bölgedeki hak
sahiplerinin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgedeki sorunları çözmek için kurduğu komisyonlar üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede şu an toplam 57 adanın yüzde 80’inde anlaşmalar tamamlandı. 24 adada yüzde 100 anlaşma sağlandı. 15 adada ruhsat işlemleri tamamlandı. Önümüzdeki yıl bölgedeki ilk teslimlerin yapılacağını öngörüyoruz. Hak sahipleriyle olan anlaşmaların da 2-3 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Yıl sonuna kadar da anlaşma oranı yüzde 85 ile 90 civarına çıkacaktır.

Fikirtepe’nin altyapı çalışmalarında son durum nedir?

Fikirtepe’nin, uzun süren kapsamlı çalışmaların ardından artık bir master planı var. Tamamen planlı ve bölgenin
ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan planın uygulamasına başlanacak. 100 yıla yetecek bir altyapı çalışması söz konusu. Bunun için de, Fikirtepe’nin en büyük paydaşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin altyapıların ihalesini gerçekleştirmesini ve çalışmaların bir an önce başlamasını bekliyoruz.

YATIRIM İÇİN TAM ZAMANI

Dönüşüm süreci ile birlikte Anadolu Yakası birden dikkatleri üzerine çekti. Anadolu Yakası’nda yatırım gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların sayısında artış söz konusu. Bununla doğru orantılı olarak ev fiyatlarında da bir artış mevcut. Fikirtepe’de yatırımcıları bekleyen fırsatlar nelerdir?

Bir süre öncesine kadar “Avrupa Yakası’nda çalışıp Anadolu Yakası’nda yaşamak” şeklinde bir kavram çok
popülerdi. Artık Anadolu Yakası’nda çalışan sayısı da ciddi oranlarda arttığı için insanlar bölgenin yatırım potansiyelinin farkına vardı ve burada daha fazla yatırım gerçekleştirmeye başladı. Çünkü fiyatların ne kadar kısa sürede arttığı ve prim potansiyeli ortada. Bunun en güzel örneklerinden biri de Fikirtepe. Fikirtepe’de dönüşümün başlamasıyla birlikte ilk başta 4 bin 500-5 bin bandında olan metrekare fiyatları, bugün 7 bin 500-8 bin bandında.
Bu rakam ilerleyen dönemlerde giderek hızlı bir şekilde artacak. Çünkü Fikirtepe şu an olması gereken değer aralığında değil. Bugüne kadar süregelen kötü algı, bölgedeki projelerin, ederinin 3’te 1’i fiyatına satılmasına neden oluyor. Bu da, bölgenin aslında Anadolu Yakası’nda yerini almak isteyenler için ne kadar büyük bir fırsat sunduğunun kanıtı. Bugün buradan yerini almayan yatırımcılar, çok değil, 4 ya da 5 yıl içerisinde 8-10 bin dolara ulaşacak metrekare fiyatlarını görünce pişman olacaklar.

Fikirtepe’deki ulaşım ve sosyal donatı alanlarından bahsedebilir misiniz?

Bölgenin master planı kapsamında aynı zamanda ticari alanların bulunduğu ve yeni Bağdat Caddesi olmaya aday Prestij Caddesi’nden füniküler ve tramvay hatları geçecek. E5 hattı üzerinde bulunan, merkezi konumu ile dikkat çeken Fikirtepe, aynı zamanda metro, metrobüs gibi toplu taşıma alanlarının kesiştiği noktada ve Avrasya Tüneli sayesinde havalimanına da olan avantajlı konumuna rağmen bölgedeki diğer projelerden oldukça düşük bir fiyata satış gerçekleştiriyor. Anadolu Yakası’nın kalbinde, bu kadar avantajlı bir lokasyonda bu fiyatlar üzerinden yer
alabilmek yalnızca önümüzdeki birkaç dönem daha mümkün olabilecek. Bölgede; okuldan hastaneye, alışveriş, kültürsanat ve spor merkezlerinden parklara kadar çok sayıda sosyal tesisler yepyeni ve modern bir şekilde inşa edilecek. Bu tesislerin şu an için sahipleri belli değil.

Platform olarak öncelikli amaçlarımızdan bir tanesi de, bölgenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlar tarafından sahiplenilerek bu sosyal alanların yatırımcılar ile buluşturulmasının sağlanması.

FİKİRTEPE BİTİNCE NASIL BİR YER OLACAK?.. CEVAP İÇİN TIKLAYIN!