Halkalı Kapıkule demiryolu hattı için düğmeye basıldı
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı için ÇED Süreci bugün başladı… İşte Halkalı Kapıkule demiryolu hattı durak ve istasyonları, uzunluğu ve diğer detayları…
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı için ÇED Süreci bugün başladı… İstanbul’un Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece, Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca, Silivri ilçelerinden geçecek Halkalı Kapıkule demiryolu hattı TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulundu ve projeye ilişkin ÇED Süreci bugün başladı.
Halkalı – Kapıkule Demiryolu Projesi kaça mal olacak?
Projenin yaklaşık 2 milyar 750 milyon TL’ye mal olması planlanıyor.
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı nasıl olacak?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi’nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrollüğü altında Halkalı – Kapıkule Demiryolu Projesinin yapılması planlanıyor. Proje kapsamında, İstanbul İli Halkalı İstasyonu’ndan başlayan ve Edirne İli Kapıkule İstasyonu’nda sonlanan yaklaşık 229 km olan elektrikli, çift hatlı ve 200 km/saat tasarım hızını sahip demiryolu hattı yapılacak.
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı hangi şehirlerden geçecek?
Halkalı – Kapıkule Demiryolu hattı sırasıyla İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinden geçerek Kapıkule Gümrük İstasyonu’nda sona erecek. Demiryolu hattı buradan Bulgaristan sınırına bağlanacak. Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülmekte. Bakım ve onarım çalışmaları neticesinde bu kullanım süresi daha da uzayacak.
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı projesi için ilk çalışmalar 2008 yılında Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü
(AYGM) uhdesinde başlatıldı ve mevcut hattın kuzeyinden geçen ve tasarım hızı 250 km / saat olan bir güzergahın fizibilite ve çevresel etki değerlendirme çalışması yapıldı. Önerilen güzergah için Nisan 2008 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verildi.
Projenin fizibilite aşamasında gerek güzergah gerekse teknoloji alternatifi esas alınarak 8 farklı proje alternatifi üzerinde çalışıldı ve bu çalışmaların sonunda Halkalı – Çerkezköy arasında mevcut demiryolu güzergahı Çerkezköy – Kapıkule arasında ise AYGM tarafından çalışılan koridor kullanılacak.
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı istasyonları nerede olacak?
Yapılan fizibilite çalışmaları neticesinde gerek yolcu gerek yük taşımacılığındaki talebe karşılık verebilmek adına aşağıda sunulan yerlerde istasyon kurulması ya da mevcut istasyonları kullanılması planlanıyor. Proje kapsamında halihazırda bulunan Halkalı, Çerkezköy, Edirne ve Kapıkule istasyonları kullanılmaya devam edilecek ve diğer istasyonlar proje kapsamında inşa edilecek. İstasyonların büyük bir kısmı yük ve yolcu taşımacılığına aynı anda imkan verecek şekilde tasarlandı.
1- Ispartakule / Mevcut / İstanbul
2- Siding (Çatalca) / Yeni / İstanbul
3- Çerkezköy / Mevcut / Tekirdağ
4- Çerkezköy / Yeni / Tekirdağ
5- Büyükkarıştıran / Yeni / Kırklareli
6- Lüleburgaz / Yeni / Kırklareli
7- Babaeski / Yeni / Kırklareli
8- Siding (Havsa) / Yeni / Edirne
9 / Edirne / Mevcut / Edirne
10- Kapıkule / Mecut / Edirne
Halkalı Kapıkule demiryolu hattı ve Marmaray
Halihazırda Halkalı İstasyonu’nda TCDD’nin genel bakım çalışmaları ve Marmaray projesi kapsamında yenileme çalışmaları yürütülmekte. Söz konusu proje kapsamında 2008 yılında ÇED çalışmaları kapsamında proje ve etki
alanının mevcut çevresel özellikleri incelendi. Ancak güzergahta yapılan değişiklikler ve zamana bağlı farklılıklardan dolayı mevcut çevresel özellikleri çalışmaları bu kapsamında yeniden yürütülecek. Bu kapsamda yapılacak literatür ve saha çalışmalarının sonuçları ÇED Raporu’nda ayrıntılı olarak verilecek.