Ruslar Antalya’daki evlerini satıyor
Rusya krizi, Antalya ve ilçelerinde yaşayan Rus vatandaşları da etkiledi… Antalya’da ev alan Ruslar, değerlenen evlerini satışa çıkardı. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Ruslar’ın oluşturduğu emlak piyasasını Radikal yazarı Jale Özgentürk’e değerlendirdi… İşte o yazı…
Ruslar, Antalya’da değerlenen evlerini satışa çıkararak Antalya emlak piyasasını hareketlendirdi. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Ruslar’ın ev satışlarıyla hareketlenen piyasayı, Radikal yazarı Jale Özgentürk’e anlattı. İşte Özgentürk’ün bugün (16 Şubat 2015, Pazartesi) tarihli o yazısı;
Ruslar Antalya’da satışta
“Rusya’daki kriz Antalya gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. Bu bölgede ev alan Ruslar değer kazanan evlerini satışa çıkardı. Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Ruslar’ın oluşturduğu bir piyasa var” diyor.
2015 gayrimenkul sektörü için zor bir yıl olacak. Bir yandan sektörü düzenleyecek yasalar gündemde diğer yandan seçim nedeniyle ekonomide yaşanacak gelişmeler. Döviz ve faizlerde belirsizlik, piyasalarda bekleme dönemini başlattı bile. 2014’te sancılı bir yaşansa da yüzde 8’e yakın büyümeyle kapatan gayrimenkulde, 2015 beklentisi ise yüzde 5 civarında. Türkiye’nin yüzde 3.3’lük hedefinden daha yüksek olsa da 1 milyona yakın stok, bir türlü rayına girmeyen kentsel dönüşüm gibi sıkıntılar sektörü zorlayacak gibi görünüyor.
Gayrimenkul sektörünün aktörleri arasında emlak danışmanlarının büyük önemi var. Türkiye’de 300 bin emlak danışmanı yani emlakçı, yıllık 350 milyar dolarlık gayrimenkul alım satımı gerçekleşiyor. Sektörde son yıllardaki hızlı büyüme, uluslararası kurumsal emlak danışmanlık şirketlerini de Türkiye’ye yöneltti.
Sektöre en son girenlerden biri Coldwell Banker oldu. Dünyanın ilk gayrimenkul danışmanlık markalarından biri olan Coldwell Banker, San Fransisco’da 109 yıl önce kurulmuş, 6 kıtada ve 51 ülkede gayrimenkul danışmanlık hizmetleri veriyor.
Son zamanlarda hızlı bir bayi atağı başlatan Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, sektöre yönelik hedeflerini ve görüşlerini anlattı.
Taş, aslında bir tıp doktoru. GATA Tıp Fakültesi’ni bitirmiş. Ancak doktorluktan çok emlak konusuna ilgi duyunca mesleğini bırakıp 2006 yılında gayrimenkul danışmanlık sektörüne girmiş.Uzun yıllar sonra Türkiye’ye gelmeye karar veren Coldwell Banker’ın ana franchise haklarını ise 2013 yılında almış. Bugün 22 şehirde 67 ofisi var.
Taş, kurumsal danışmanlık şirketlerinin önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyüyeceği düşüncesinde. Bunun için sektörün yasal bir düzenlemeye kavuşması gerektiğini ve bunun hazırlıklarının sürdüğünü anlatıyor. Türkiye’de “Global markaların toplam ofis sayısı 500, çalışan danışmanların sayısı 3500. Pazarın daha yüzde 1’ini oluşturuyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu iş kuralıyla yapılıyor. Gayrimenkul fiyatının doğru gösterilmesini dolayısı ile devletin değer ve vergi kaybı da önleniyor.”
Türkiye’de gayrimenkul sektöründeki gelişmelere yönelik ise gelecekten umutlu. Nedeni şu:
“Depremden sonra yeni yasa 2001’de çıktı. O tarihten beri yapılan konut sayısı Türkiye’deki konut oranının yüzde 11’i. Yani tüm Türkiye’nin yüzde 11’i yeni konut.” Son yıllarda inşaat sektöründe çok hızlı büyüme yaşandığını ancak proje tercihlerinde bazı yanlışların olduğunu söylüyor. Tüm müteahhitlerin daha çok para kazanacakları alana yöneldiklerini, yeni konutlarda 5 bin TL’nın üzerindeki konutlarda yığılma olduğunu anlatıyor. Bu segmentte talebin çok üzerinde arz meydana geldiğini belirtiyor. Bu nedenle satışların ağır gitmesinin de sektörde balon algısı yarattığı görüşünde.
Balon yok mu, sorusuna da şu yanıtı veriyor:
“Türkiye’de ABD’de olduğu gibi bir balondan söz edemeyiz. Orada kişinin ödeme gücüne değil ipoteğe kredi verildi. Türkiye’de bu konu çok sağlam. Ödeme gücüne göre veriliyor. Risk yok. Ama 5 bin TL üstü konutlarda bunu alacak insan kitlesi tükendiği için burada sıkıntı olabilir, olacaktır da.”
Türkiye’de talebin 2 bin-5 bin TL arasındaki konutlarda olduğunu, konut edinme yaşı 43’ten 35’e düştüğünü hatırlatan Taş, bu segmentte arzın çok az olduğunu dile getiriyor ve asıl bu alanlarda konut üretilmesi gerektiğini söylüyor. Bu nedenle de kentsel dönüşüm yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatıyor. 2015 için olumlu bir beklenti içinde. Ocak ayında satışların iyi gittiğini de aktaran Taş’ın gelecek öngörüleri şöyle:
“2015 tapu satış adetlerinde artış olacağını düşünüyorum. 5 bin dolar üzerindeki projelerde fiyat realizasyonlarının olacağını düşünüyorum. Bu projelerde fiyatta şişme var. İstanbul’un merkez semtlerinde fiyatlar artıyor, bu bölgede
talep de var.”
YATIRIMCI YOK, OTURUMCU VAR
Taş, ikinci el konutlarda hızlı bir sirkülasyonun söz konusu olduğunu da ekliyor. Yeni konutlarla eskiler arasındaki fiyat farkının iki üç katını bulduğunu söylüyor. Yabancıya satışlar konusunda ise şunları söylüyor:
– Yabancıları oturumcu ve yatırımcı diye ayırmak lazım. Türkiye’de oturmak için konut alanlar bile direkt alım yapmıyor. Önce kiralık yerde oturuyorlar, çevreyi gözlemliyorlar.
– Lokasyonlara göre demografik değişimler görüyoruz. Yıllardır Antalya’da konut alıcısı olan Ruslar Türkiye’den çıkıyor. Ülkelerinde kriz var, burada da konutlarının fiyatı arttı. Bir fırsat olarak görüyorlar.
– Yalova, Bursa, Bodrum’da Araplar’dan dolayı oturumcu düzeyinde talepler var. Yatırımcı yok. İki yıldır makro anlamda yatırım için gelen şirket ve fon sayısında ciddi düşüş var.
Taş’ın anlattıkları aslında sektör için fazla umut verici görünmüyor. Büyüme olsa da hem fiyatlarda hem talepte gerileme yaşanacak. Yabancı alımlarının ise komşu Arap ülkelerinin ekonomik durumu iyi vatandaşlarının alımlarından oluşacağı anlaşılıyor. Batılı fonlar ya da alıcıların Türkiye ilgisinin azaldığı ortada.”